Ερώτηση σχετικά με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/1937 για την αποτελεσματική προστασία των προσώπων που καταγγέλλουν παράνομες πράξεις και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα κατέθεσε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος. Την ερώτηση συνυπέγραψαν 32 συνάδελφοί του, οι οποίοι αντιμετώπισαν δυσβάσταχτα εργασιακά, κοινωνικά, δικαστικά και οικονομικά αντίποινα, τα οποία στόχευαν στην τιμωρία, τους, τον εκφοβισμό άλλων και την αποτροπή νέων διαρροών. «Στις περισσότερες περιπτώσεις καταλήγουν να τιμωρούνται οι ίδιοι και όχι οι υπεύθυνοι των σκανδάλων. Η υπόθεση Novartis είναι χαρακτηριστικότατη, αφού διώκονται οι δημοσιογράφοι (Παπαδάκου και Βαξεβάνης) που ερεύνησαν και αποκάλυψαν το σκάνδαλο, και οι Εισαγγελείς Διαφθοράς που έκαναν κατά νόμο τη δικαστική έρευνα, και όχι οι υπεύθυνοι και η ίδια η εταιρία», τονίζεται στην ερώτηση, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Καρδίτσα Σπύρου Λάππα..
Τη στιγμή που διεθνώς, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικότερα, έχει καθιερωθεί ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, στη χώρα μας ο θεσμός αυτός, με απόλυτη ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια του νομικού του πλαισίου, ενώ, παράλληλα, στο δημόσιο πολιτικό βίο, εξακολουθούν και χρησιμοποιούνται ατιμωτικοί και βαρύτατοι χαρακτηρισμοί για τα πρόσωπα αυτά, όπως «κουκουλοφόροι», «καταδότες» κλπ.,, αναφέρεται την ερώτηση.
Σύμφωνα δε με τα δημοσιεύματα, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης στο νομοσχέδιο ενσωμάτωσης της οδηγίας για την προστασία των μαρτύρων, που οδήγησαν στην απόσυρσή του, καίτοι η χώρα μας είναι ήδη εκπρόθεσμη για την ενσωμάτωσή του από την 17η Δεκεμβρίου 2021. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος, όσον αφορά την υλοποίηση της ομόφωνης γνωμοδότησης του ΝΣΚ, για διεκδίκηση αποζημίωσης του ελληνικού δημοσίου από την Novartis.
Κατόπιν τούτων, οι βουλευτές ερωτούν, μεταξύ άλλων, για το επίπεδο προστασίας που παρέχει η χώρα μας στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, ποια είναι η θέση διεθνών φορέων κατά της διαφθοράς για την καθυστέρηση ενσωμάτωσης της επίμαχης οδηγίας, τι θα πράξει ο αρμόδιος υπουργός για την συμμόρφωση της χώρας μας με τις διεθνείς της υποχρεώσεις, αν έχουν υποβληθεί επανειλημμένα αιτήματα, από τα ερευνηθέντα πολιτικά πρόσωπα προς την τακτική δικαιοσύνη, για την άρση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis και ποια ήταν η τύχη όλων αυτών των αιτημάτων, καθώς και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η ελληνική κυβέρνηση για την είσπραξη αποζημίωσης από την Novartis.